Masažo terapijos šalutinis poveikis

Masažas yra nuostabi natūrali priemonė, kurią pasitelkus galima sėkmingai spręsti daugelį sveikatos sutrikimų ir negalavimų. Masažas padeda greičiau atsipalaiduoti, nusiraminti ir atsigauti. Vis dėlto, kaip ir daugelio kitų gydymo ir sveikatinimo priemonių atveju, masažas gali turėti šalutinių poveikių, t.y. po masažo gali atsirasti tikrų požymių ar simptomų, kurie nukrypsta nuo numatyto gydymo tikslo ar siekiamo rezultato. Atsižvelgiant į tai, naudinga plačiau pakalbėti apie šalutinius poveikius, kurie kartais gali atsirasti po masažo terapijos.

Skausmas

Dažniausiai skausmas gali atsirasti po intensyvesnių masažo rūšių taikymo, pvz., giliųjų audinių masažo. Kai masažuojant naudojami spaudžiamieji masažiniai judesiai, jie gali sukelti diskomfortą ir uždegimą, todėl atsiranda skausmas, kuris gali būti jaučiamas maždaug 2–3 dienas. Žinoma, pajutęs skausmą, žmogus gali išsigąsti ir sunerimti, tačiau iš tikrųjų tai yra pakankamai dažnas simptomas, kurio priežastis – masažo terapijos metu naudojamos masažo technikos. Raumenų skaidulų judėjimas sukelia stimuliaciją, kuri dažnai nulemia skausmą. Jei skausmas trunka ilgiau nei kelias dienas, reikėtų kreiptis į masažo specialistą arba bendrosios praktikos gydytoją.

Nuovargis arba mieguistumas

Po masažo, kuris pašalina įtampą, atpalaiduoja ir pagerina kraujotaką, masažo metu arba po masažo terapijos seanso žmogus gali jausti nuovargį arba mieguistumą. Kūno įtampos atpalaidavimas gali sumažinti fizinį ir (arba) psichinį stresą, tačiau atsipalaidavimas ir mieguistumas neturėtų trukti ilgiau nei 24 val.

Galvos skausmas

Galvos skausmas taip pat gali būti vienas iš šalutinių masažo terapijos poveikių. Jis gali atsirasti tiek dėl netinkamos galvos padėties masažo metu, tiek ir dėl spaudimo kitoms kūno dalims, tokioms kaip kaklas ar viršutinė nugaros dalis. Be to, kai kuriais atvejais gali pradėti skaudėti galvą dėl to, kad masažuojant atpalaiduojami šalia kaukolės esantys raumenys, kurie prieš tai buvo įsitempę.

Paraudimas ir karščio pojūtis

Masažuotų kūno vietų paraudimas nėra rimtas šalutinis masažo poveikis. Jis paprasčiausiai atsiranda dėl nuolatinio ir intensyvaus odos spaudimo ir trynimo. Tai ypač būdinga žmonėms, kurie turi jautrią odą, tačiau paraudimas paprastai išnyksta per kelias dienas. Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie karščio pojūtį – tik pastaruoju atveju tai iš tikrųjų gali būti geras ženklas, kuris rodos, kad raumenys teigiamai reaguoja į gydymą ir ima sveikti.

Pykinimas

Kadangi masažo terapija padeda iš organizmo pašalinti toksinus, po masažo kartais gali būti juntamas pykinimas. Natūrali organizmo reakcija į toksinus yra juos „išplauti“, todėl kai kuriems žmonėms ji pasireiškia pykinimu ir vėmimu. Tai yra normalus reiškinys, o geriant pakankamai vandens toksinams iš organizmo pašalinti ir pakankamai ilsintis bei daugiau miegant, tokie simptomai greitai praeina.

Ankstesnių traumų paūmėjimas

Kartais po masažo terapijos gali paūmėti anksčiau patirtos traumos. Siekiant to išvengti, labai svarbu masažo specialistą iš anksto informuoti apie praeityje įvykusias traumas. Jei specialistas profesionalas, tokių padarinių kilti neturėtų. Be to, masažiniai veiksmai, ypač spaudimo judesiai, kurie naudojami giliųjų audinių masažo metu, gali stimuliuoti senas žaizdas, todėl apie bet kokius pojūčius ir diskomfortą svarbu informuoti specialistą.

Esamų sveikatos būklių paūmėjimas

Kartais masažo terapija gali pabloginti esamų sveikatos problemų simptomus. Jei sergate tam tikromis ligomis, pvz., osteoporoze, vartojate kraują skystinančius vaistus arba jūsų kraujyje yra mažas trombocitų kiekis, apie tai iš anksto turėtumėte informuoti savo specialistą. Tą patį turėtų padaryti ir moterys, kurios masažo terapija naudojasi nėštumo metu.

Jei po atliktos masažo terapijos seanso jaučiate kokius nors šalutinius poveikius, rekomenduojama apie juos pasakyti savo specialistui. Jis paaiškins tokių šalutinių poveikių ir simptomų priežastis, kaip reikėtų elgtis ir kokių priemonių galima imtis, kad simptomai sumažėtų.

Dalinkis su draugais
Pirkinių krepšelis
Scroll to Top