Bechterevo liga: simptomai, priežastys ir gydymas

Bechterevo liga (arba ankilozinis spondilitas) yra lėtinė uždegiminė liga, dėl kurios laikui bėgant pažeidžiamas stuburas ir sakroileiniai sąnariai, o kartais ir periferiniai sąnariai arba vidaus organai. Dėl šios ligos sumažėja stuburo lankstumas ir gali išsivystyti netaisyklinga laikysena. Jei pažeidžiami šonkauliai, gali būti sunku giliai kvėpuoti.

Ankiloziniu spondilitu dažniau serga vyrai nei moterys. Požymiai ir simptomai paprastai prasideda ankstyvojoje brandos stadijoje. Uždegimas gali pasireikšti ir kitose kūno dalyse – dažniausiai akyse. Ši liga yra neišgydoma, tačiau gydymas gali sumažinti simptomus ir galbūt sulėtinti ligos progresavimą.

Simptomai

Ankstyvieji Bechterevo ligos požymiai gali būti apatinės nugaros dalies ir klubų skausmai bei sustingimas, ypač rytais ir po neveiklumo. Taip pat dažnai pasireiškia skausmai ir nuovargis kaklo srityje. Laikui bėgant simptomai gali blogėti, gerėti arba nereguliariai nutrūkti.

Dažniausiai pažeidžiamos šios sritys:

  • sąnarys tarp stuburo apatinės dalies ir dubens;
  • apatinės nugaros dalies slanksteliai;
  • sausgyslių ir raiščių jungimosi su kaulais vietos, daugiausia stuburo, bet kartais ir kulno užpakalinėje dalyje;
  • kremzlė tarp krūtinkaulio ir šonkaulių;
  • klubo ir peties sąnariai.

Kada kreiptis į gydytoją

Kreipkitės į gydytoją, jei jaučiate apatinės nugaros dalies ar sėdmenų skausmą, kuris atsirado lėtai, stiprėja ryte arba pažadina iš miego antroje nakties pusėje – ypač jei šis skausmas sumažėja atliekant fizinius pratimus ir sustiprėja ramybės būsenoje. Nedelsdami kreipkitės į akių ligų specialistą, jei atsirado skausmingas raudonas akies vyzdys, stiprus jautrumas šviesai ar neryškus matymas.

Priežastys

Konkreti ankilozinio spondilito priežastis nėra žinoma, tačiau jam gali turėti įtakos genetiniai veiksniai. Liga paprastai pasireiškia vėlyvoje paauglystėje arba ankstyvoje pilnametystėje. Ypač didelė rizika susirgti ankiloziniu spondilitu yra žmonėms, turintiems HLA-B27 geną. Tačiau ši liga išsivysto ne visiems šį geną turintiems žmonėms. Vyrai susiduria su didesne rizika sirgti ankiloziniu spondilitu nei moterys.

Gydymas

Gydymo tikslas – sumažinti skausmą ir sustingimą, išvengti komplikacijų ir stuburo deformacijos arba jas atitolinti. Ankilozinio spondilito gydymas sėkmingiausias, kol liga nesukėlė negrįžtamų pakitimų.

Vaistai

Vaistai, kuriuos gydytojai dažniausiai skiria ankiloziniam spondilitui gydyti, yra nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) – tokie kaip naproksenas ir ibuprofenas. Šie vaistai gali sumažinti uždegimą, skausmą ir sustingimą, tačiau jie turi ir šalutinį poveikį – gali sukelti kraujavimą iš virškinamojo trakto.

Jei NVNU nepadeda, gydytojas gali pasiūlyti pradėti vartoti naviko nekrozės faktoriaus (TNF) blokatorių arba interleukino-17 (IL-17) inhibitorių. Šie vaistai suleidžiami po oda arba į veną. Šių rūšių vaistai gali reaktyvuoti negydomą tuberkuliozę ir padidinti paciento polinkį į infekcijas.

Kineziterapija

Kineziterapija yra svarbi gydymo dalis ir gali suteikti daug naudos – nuo skausmo malšinimo iki jėgos ir lankstumo didinimo. Kineziterapeutas gali parengti specialius pratimus, atitinkančius paciento poreikius. Siekiant padėti išsaugoti gerą laikyseną, gali būti mokoma atlikti judesių diapazono ir tempimo, pilvo ir nugaros raumenų stiprinimo pratimus, tinkamos padėties miegant, taisyklingos laikysenos vaikštant ir kt.Reabilitacija Šiauliuose

Masažas

Skirtingi žmonės skirtingai reaguoja į masažo rūšis ir metodikas, taikomas sergant Bechterevo liga, todėl svarbu išsiaiškinti, kokios rūšies masažas pacientui tinka geriausiai. Kartais masažas gali sukelti ankilozinio spondilito paūmėjimą, tačiau jei masažo specialistas masažuoja raumenis, o ne sąnarius, problemų neturėtų kilti. Masažo metu pajutus kokį nors skausmą ar diskomfortą reikia iš karto apie tai pasakyti masažuotojui, kuris atitinkamai koreguos masažo terapiją.

Masažuojant sergančius šia liga pacientus, dažnai įtraukiamas ir minkštųjų audinių masažas, kuris apima tempimo judesius, nedidelę vibraciją, sukamuosius, minkymo, ilgus slystančius judesius ir švelnų kryžkaulio masažą. Masažo būdai keičiasi priklausomai nuo to, ar žmogui yra ankilozinio spondilito paūmėjimas, ar liga kontroliuojama. Ankilozinio spondilito paūmėjimo atveju giliųjų audinių masažas nerekomenduojamas. Kai kurie žmonės pajunta rezultatus ir gali lengviau judėti iš karto po masažo, tačiau kitiems būklė pagerėjimas gali užtrukti šiek tiek ilgiau.

Chirurginės operacijos

Daugeliui sergančiųjų ankiloziniu spondilitu, operacijos nereikia. Chirurginis gydymas gali būti rekomenduojamas tada, kai skausmas yra labai stiprus arba klubo sąnarys yra taip pažeistas, kad jį reikia pakeisti.

Galiausiai nereikėtų pamiršti ir savo gyvenimo būdo. Dažniau būkite aktyvūs, nes mankšta gali padėti sumažinti skausmą, palaikyti lankstumą ir pagerinti laikyseną. Vertėtų atsisakyti rūkymo, kadangi žmonėms, sergantiems ankilozuojančiu spondilitu, jis sukelia dar daugiau papildomų problemų ir apsunkina kvėpavimą. Be to, rekomenduojama visą laiką kontroliuoti laikyseną, kad ji būtų taisyklinga.

Dalinkis su draugais
Pirkinių krepšelis
Scroll to Top