Galvos skausmas: gydymas masažu

Su lėtiniu galvos skausmu susiduria šimtai milijonų žmonių visame pasaulyje ir tai jau seniai yra vienas iš dažniausių negalavimų, dėl kurio žmonės kasmet kreipiasi į sveikatos priežiūros įstaigas. Dažniausiai su šia sveikatos problema susiduriantiems žmonėms yra skiriami galvos skausmą malšinantys vaistai, tačiau jie tik laikinai numalšina skausmą ir niekaip nesprendžia problemos priežasčių. Masažas gali būti labai veiksminga natūrali priemonė gydant migreną ir įtampos sukeltus galvos skausmus.

Migrena

Manoma, kad migreną sukelia kraujagyslių problemos, hormoniniai pokyčiai, neurologinės problemos, orų pokyčiai, stresas, jautrumas tam tikriems masto produktams, aplinkos dirgikliai, hormoniniai vaistai ir kitos priežastys.

Migrena kartais gali būti labai stipri ir tęstis net iki kelių dienų. Migreną dažnai lydi ir padidėjęs jautrumas, pvz., garsui ar šviesai, pykinimas, vėmimas ir kiti simptomai.

Įtampos galvos skausmai

Dažniausiai įtampos galvos skausmus sukelia trigeriniai taškai, raumenų spazmai, temporomandibulinė disfunkcija, hormoniniai pokyčiai, stresas, nerimas ar dehidratacija.

Įtampos galvos skausmai dažnai pasireiškia kaip įtempimo ar spaudimo jausmas galvos srityje, taip pat kaip galvos, kaklo, pečių ir rankų skausmas, kaip raumenų spazmai ir (arba) skausmas, kaip žandikaulio skausmas arba kaip skausmas už akių arba skruostų srityje. Jei susiduriama su įtampos galvos skausmais, kiti pojūčiai, kurie būdingi migrenai, kaip antai pykinimas ar jautrumas garsui ir šviesai, nėra pastebimi.

Masažo nauda gydant galvos skausmus

Atlikti tyrimai parodė, kad masažo terapija gali būti labai veiksminga gydant tiek migreną, tiek ir įtampos galvos skausmus, nes masažas ne tik numalšina galvos skausmus, bet ir padeda jų išvengti ateityje. Keletas masažo privalumų gydant galvos skausmus yra išvardyti toliau:

  • Pagerina kraujotaką. Masažo terapija gali pagerinti kraujotaką tose kūno vietose, kuriose gali trūkti kraujo (išeminėse vietose), tokiu būdu sumažinant juntamus skausmus.
  • Mažina raumenų spazmus ir įtampą. Masažas gali padėti atpalaiduoti įsitempusius raumenis, užtikrinant raumenų pusiausvyrą ir kaklo tiesumą. Be to, kai raumenys, kurie tvirtinasi prie pamatinės kaukolės dalies, yra atpalaiduojami, gali sumažėti įtampos galvos skausmai.
  • Sumažina migreną. Daugelio tyrimų metu buvo nustatyta, kad masažo terapija padeda sumažinti migrenos dažnumą ir jos trukmę, todėl gali būti veiksminga natūrali priemonė tiems, kuriuos kamuoja migreniniai galvos skausmai.
  • Mažina trigerinių taškų sukeliamą skausmą. Trigeriniai taškai yra labai jautrios ir dirglios audinių sritys, dėl kurių skausmą galima jausti ir kitose kūno vietose. Trigerinių taškų masažo terapija gali padėti veiksmingai sumažinti tokius skausmus.
  • Padeda reguliuoti tam tikrus hormonus. Masažo terapija mažina streso hormono kortizolio kiekį, taip pat prisideda prie didesnio endorfinų kiekio ir stimuliuoja parasimpatinę nervų sistemą, todėl paskatinamas atsipalaidavimas. Dėl tokio poveikio pagerėja ir mūsų miego kokybė. Visa tai tiesiogiai prisideda prie geresnės bendros savijautos ir sveikatos būklės. Jei žmogus jaučia mažesnį stresą, jis geriau išsimiega ir pailsi, todėl atitinkamai sumažėja ir galvos skausmai ir kartu išvengiama papildomo streso.

Masažo terapija gali būti labai saugus ir veiksmingas natūralus gydymo būdas visiems, kuriuos kankina galvos skausmas. Tačiau reikia nepamiršti, kad galvos skausmo priežasčių gali būti daug ir įvairių. Kai kurios iš jų gali būti labai sudėtingos bei kompleksinės. Todėl, jei kankina galvos skausmai, pirmasis žingsnis turėtų būti apsilankymas pas gydytoją, kuris galėtų paskirti tyrimus ir nustatyti tikslias galvos skausmo priežastis. Kai priežastys bus aiškios ir nuspręsite kreiptis į masažo specialistą, pateikite jam kuo daugiau informacijos apie jus kankinančius galvos skausmus. Tai padės masažuotojui pasirinkti tinkamas masažo technikas ir masažo terapijos taikymo reguliarumą.

 

Dalinkis su draugais
Pirkinių krepšelis
Scroll to Top