Kaip išvengti sveikatos sutrikimų dirbant sėdimą darbą?

Nėra ko abejoti, kad ilgą laiką dirbant sėdimą darbą, imate jausti vis daugiau įvairių sveikatos sutrikimų. Ir iš tikrųjų nėra lengva išlikti geros formos visą dieną sėdint vienoje padėtyje. Tokiu atveju didelis pavojus kyla ne tik jūsų fizinei būklei, bet ir bendrai sveikatai. Nustatyta, kad fizinio aktyvumo trūkumas gali būti susijęs su širdies ligomis, padidėjusia diabeto rizika ar net krūties vėžiu. Tačiau nors šiomis dienomis didelė dalis darbų atliekama būtent sėdint prie darbo stalo, galime imtis tam tikrų priemonių, kad pagerintume savo sveikatą ir fizinę formą.

Kas valandą darykite nedideles pertraukėles

Nemanykite, kad jei dirbate sėdimą darbą, turite ištisą dieną būti prilipę prie savo darbo stalo! Net jei per daugelį metų esate prie to įpratę, jeigu jums rūpi jūsų sveikata ir gyvenimo kokybė, dabar būtų pats metas pakeisti tokius neteisingus įpročius. Valandų valandas dirbant prie rašomojo stalo gali nukentėti jūsų fizinė forma ir savijauta. Įpraskite bent kartą per valandą daryti nedideles pertraukėles, kurių metu pasivaikščiotumėte po biurą, nueitumėte į tualetą, pabendrautumėte su kolegomis ar atsigertumėte vandens. Tačiau svarbiausia, kad tai darytumėte nesėdėdami. Taip pagerinsite savo fizinę sveikatą, atsipalaiduosite, jums bus lengviau susikoncentruoti ir produktyviau dirbti.

Nepraleiskite pietų pertraukos

Pietų pertraukos metu dalis žmonių yra linkę ilsėtis savo darbo vietoje, nepakildami nuo darbo stalo. Vis dėlto, pietų pertraukėlės metu naudinga dalį laiko skirti lengvam pasivaikščiojimui. Taip pat nepamirškite, kad nepaisant įtempto darbo grafiko ir daugybės jūsų pečius slegiančių darbų, stenkitės nepraleisti pietų pertraukos, kurios metu turėtumėte papietauti.

Jei nuolat skubėsite ir neleisite sau kokybiškai papietauti, ilgainiui galite išsiugdyti nesveikus valgymo įpročius. Todėl būtinai tiksliai suplanuokite visus valgymus ir laikykitės sveikos mitybos principų, kartu nepamiršdami kasdien vartoti pakankamai vandens (bent 8 stiklines per dieną).

Pajudėkite prie darbo stalo

Iš tiesų, trumpos pertraukėlės jums reikia dažniau nei kartą per valandą. Todėl reguliariai skirkite bent 30 sekundžių išsitempti, rankomis palieskite kojų pirštus, atlikite kelis greitus šuoliukus ir kt. Tikrai nereikia ilgos ir varginančios mankštos, kad pagerintumėte kraujotaką. Kad ir kokius pratimus pasirinktumėte, dirbant sėdimą darbą labai svarbu kartas nuo karto pajudėti, nes tai pagerins jūsų sveikatą, fizinę formą ir bendrą savijautą.

Keiskite sėdėjimą į stovėjimą

Šiandien kai kuriuose biuruose yra pastebima teigiama praktika, kuomet darbuotojai yra skatinami prie darbo stalo dažniau stovėti nei sėdėti – tam tereikia ergonomiško darbo stalo, kurio aukštis galėtų būti reguliuojamas pagal darbuotojo poreikius. Ir net jei neturite tokio darbo stalo, atsiradus progai sėdėjimą pakeiskite stovėjimu, pvz., stovėdami skambinti ar kalbėtis telefonu.

Nevažiuokite liftu

Važiavimas liftu dažnai yra tikras išsigelbėjimas, tačiau esant galimybei pabandykite to atsisakyti. Jei norite pagerinti savo fizinę formą ir bendrą savijautą, pasistenkite dažniau važiavimą liftu iškeisti į lipimą laiptais. Juolab, kad šiomis dienomis retas žmogus per dieną nueina 10 000 žingsnių, kuriuos turėtų nueiti kiekvienas rimtų sveikatos sutrikimų neturintis suaugęs žmogus. Be abejo, vien lipant laiptais kasdien pasiekti tokį žingsnių skaičių gali būti nelengva, todėl kartu pabandykite savo automobilį pastatyti toliau nuo biuro, per pietų pertrauką nueikite į tolimesnę kavinę ir kt.

Net jei dirbdami sėdimą darbą jaučiatės gerai ir esate patenkinti savo sveikatos būkle, ištisas dienas sėdėti toje pačioje padėtyje tikrai nėra gerai. Todėl atkreipkite dėmesį į minėtus patarimus ir paįvairinkite savo darbotvarkę papildoma fizine veikla, kuri padės pasijusti dar geriau, pagerins nuotaiką ir darbo našumą. O jei po sunkios ir varginančios darbo dienos norite dar geriau atsipalaiduoti ir būti pasiruošę naujai darbo dienai, visuomet galite pasinaudoti ir profesionalia masažo terapija.

 

Dalinkis su draugais
Pirkinių krepšelis
Scroll to Top