Nekalti batutai. Vengtini tiek mažam, tiek dideliam.

Jie ypač pavojingi šiuolaikiniam suaugusiam žmogui. Atsirandantys batutų parkai pritraukia ir nemažai suaugusių, rengiami vakarėliai tiek vaikams, tiek vidutinio amžiaus žmonės grupėmis susidomi „nekaltu” pašokinėjimu.
Labai dideliam procentui žmonių užtenka 1-2 k išbandyti, jie į parkus nebegrįžta, pradeda skaudėti nugarą.
Batutai standartiniam suaugusiam su sedėjimo patirtimi, niekada neatlikusiam sprogstamųjų judesių:
 
  • Tyrimai rodo kad po standartinio 5-6 val. sedėjimo kasdien, žmogui užtenka 10-15 min. pašokinėti ant batuto ir jau pastebimi mažųjų nugaros raumenų ir slankstelių raiščių minimalūs įplyšimai, prasideda uždegiminiai procesai.
Žmonių stuburas niekad negavo tokių staigių ištempimų ir suspaudimų. O visi raiščiai yra sustingę, neelastingi, net užtenka keletos sprogstamų šuolių ir išsitempiantys mažieji raiščiai net nuplyšta, vęliau žmogus jaučia minimalius, bet ilgalaikius skausmus. Nugaros skausmus jaučia labai didelė dalis suaugusiųjų po batutų užsiėmimo. Įsivaizduokite, kokie procesai vyksta kuomet valandą stuburas yra staigiai ištempinėjamas ir suspaudinėjamas, nors visą gyvenimą dažiausiai raiščiai net nejudėjo. Kiekvieno šuolio metu nugaros raumenys bando įsitempti ir kiek įmanoma stabilizuoti ištempimą, tad po šimtų šuolių geriausiu atveju turėsite spazmuojančia nugarą dėl nugaros raumenų perkrovos.
 
  • Net nekalbėsime ką galvoja kelių ir čiurnų raiščiai staigiai atsidūrę batutų parke, jie po traumų visgi gana greitai gydomi. Jei galite vengti, būtent venkite batutų dėl galimų nugaros pažeidimų.
Batutai vaikams. Medikai, priėmimo skyriai, sveikatos organizacijos jau skelbia kad per karantiną išpopuliarėję batutai jau sukelia vaikams daugiau traumų nei dviračiai, šuoliai į vandenį ir kiti. Vasarą jau beveik kasdien priėmimo skyriai sulaukia vaiko su trauma patirta ant batuto.
Ir batuto traumos vaikams nėra vaikiškos. Labai dažni lūžiai, raiščių plyšimai, tie patys nugaros dideli skausmai. Bet baisiausi yra kaklo pažeidimai, kurie ne tik sugadina vasarą bet ir pakeičia gyvenimą.
 
  1. Negalima šokinėti ant batuto dviems vaikams, batutas tuomet nėra kontroliuojamas
  2. Vaikams būtina vengti triukų, ypač salto kas gali baigtis labai liūdnais kaklo pažeidimais.
  3. Batutai turi būti pritaikyti, su apsaugomis ir pagal amžių ir svorį pritaikytu įtempimu.
  4. Daryti dažnas pertraukas tarp šokinėjimų, raiščiai greitai vargsta, koordinacija silpnėja, tad kas 10min traumų tikimybė tik didėja.
Mes skatiname kuo įvairesnį judėjimą, ypač vaikams, bet jei įmanoma atsisakyti batutų, atsisakykite.
Tai aktualu! Ačiū už pasidalinimą.
Dalinkis su draugais
Pirkinių krepšelis
Scroll to Top