Peties sąnario artrozė

Jeigu jau kurį laiką jaučiate skausmą , kuris trukdo jums atlikti kasdienius judesius, tokius kaip striukės apsirengimas, plaukų trinkimas ar aukštesnėse lentynoje esančio daikto paėmimas, gali būti, kad dėl to kaltas peties sąnario nusidėvėjimas arba peties sąnario artrozė. Kai kiekvienas rankos judesys sukelia skausmą, pablogėja gyvenimo kokybė, o kasdienybė kartais tampa nebepakeliama. Yra keletas būdų, kaip veiksmingai gydyti peties artrozę, su kuriais norime jus supažindinti.

Kas yra peties sąnario artrozė?

Jūsų peties sąnarį sudaro du kaulai, kuriuos dengia kremzlinis audinys, o jį tepa ir saugo sąnario skystis. Jei kremzlinis audinys yra pažeistas arba susidėvėjęs dėl per didelio krūvio, du sąnario kaulai trinasi vienas į kitą, o aplinkiniai audiniai pradeda „degti“. Tai sukelia peties skausmą ir riboja judrumą. Dėl padidėjusio kremzlinio, o vėliau ir kaulinio audinio, kuris trinasi kiekvieno judesio metu, sąnarys vis labiau deformuojasi.

Taigi, artrozė – tai medicininis terminas, reiškiantis lėtinį ir lėtai progresuojantį sąnario nusidėvėjimą. Specialistai skiria pirminę ir antrinę artrozę:

  • Pirminė artrozė: Šios dažniausiai pasitaikančios peties sąnario artrozės formos priežastis yra sąnario kremzlės pažeidimas. Dėl to sutrinka kremzlės formavimosi ir irimo procesų pusiausvyra ir nyksta apsauginis kremzlės sluoksnis. Nusidėvėjimas plečiasi į kaulą, sąnario kapsulę ir aplinkines sausgysles, atsiranda skausmas. Negydoma artrozė sukelia kaulų deformaciją sąnaryje ir apribojamas mechaninį judrumą. Dažna artrozės priežastis – tai polinkis sirgti šia liga ir (arba) pervargimas. Tokiais atvejais peties sąnario artrozė dažnai atsiranda be aiškios priežasties.
  • Antrinė artrozės: Ši forma nebūtinai susijusi su amžiumi. Antrinės artrozės priežastimi gali būti sausgyslių pažeidimai (rotatorių manžetės plyšimai) arba buvę nelaimingi atsitikimai, kurių metu lūžo peties kaulai.

Kitos antrinės artrozės formos išsivysto, jei yra lėtinis peties sąnario nestabilumas dėl pasikartojančių ar nuolatinių išnirimų. Lėtinės uždegiminės ligos, pavyzdžiui, reumatas, gali sukelti būdingas artrozės formas. Retesniais atvejais artrozę sukelia peties sąnario galvutės kraujotakos sutrikimas (peties sąnario galvutės nekrozė). Ji taip pat gali išsivystyti po nelaimingų atsitikimų arba vartojant tam tikrus vaistus, pavyzdžiui, chemoterapinius preparatus.

Peties sąnario artrozės simptomai

Peties skausmas ir ribotas judrumas kasdieniame gyvenime – tai simptomai, kuriuos labai dažnai jaučia sergantys peties sąnario artroze. Ūmus ir stiprus skausmas gali atsirasti be konkrečios priežasties. Kartais artrozę atskleidžia įprastas ar šiek tiek padidėjęs kasdienis krūvis. Artrozei progresuojant, skausmas gali būti jaučiamas net poilsio metu, ypač naktį. Artrozei būdingi nuolatiniai skausmo ciklai. Be to, stiprus skausmas jaučiamas ištiesus rankas į priekį ar pakėlus aukštyn. Pacientai dažnai negali visiškai pasukti pečių. Priklausomai nuo artrozės laipsnio ir progresavimo, laikui bėgant atsiranda bendro judrumo apribojimų ir netenkama peties jėgos. Visa tai dažnai turi įtakos nugaros ir kaklo raumenims.

Peties sąnario skausmas

Peties sąnario artrozės gydymas

Pirminiai peties sąnario artrito gydymo būdai nėra susiję su operacija:

  • Peties sąnario išlaikymas ramybės būsenoje. Tai gali reikšti, kad artritu sergančiam žmogui teks pakeisti rankos judinimo būdą. Pavyzdžiui, dėvėti ne užmaunamus per galvą, o per priekį užsegamus drabužius.
  • Ledo kompresai ant peties. Ledas dedamas 20 minučių du ar tris kartus per dieną, kad sumažėtų uždegimas ir skausmas.
  • Nereceptinių nesteroidinių vaistų nuo uždegimo vartojimas. Tokie vaistai kaip ibuprofenas ar aspirinas, mažina uždegimą ir skausmą. Pasitarkite su gydytoju, kad įsitikintumėte, ar galite saugiai vartoti šiuos vaistus.
  • Drėgnos šilumos taikymas. Tai taip pat gali sumažinti juntamą skausmą ir pagerinti paciento būklę.
  • Judesių diapazono didinimo pratimai. Šiais pratimais stengiamasi padidinti lankstumą.
  • Gydytojo paskirtos fizinės terapijos atlikimas. Fizinė terapija gali veiksmingai pasitarnauti mažinant peties sąnario artrito sukeliamus nemalonius simptomus.
  • Kitų gydytojo paskirtų vaistų vartojimas. Tai gali būti, pavyzdžiui, kortikosteroidų injekcijos.
  • Maisto papildų gliukozamino ir chondroitino vartojimas. Daugelis žmonių teigia, kad vartojant šiuos papildus jiems palengvėja. Tačiau tai pagrindžiantys duomenys yra pakankamai prieštaringi, todėl visų pirma dėl jų vartojimo reikėtų pasitarti su gydytoju, nes papildai gali sąveikauti su kitais vaistais.
  • Jei nechirurginis gydymas neveiksmingas, gali būti taikomas chirurginis gydymas. Tokiais atvejais gali būti atliekas peties sąnario endoprotezavimas (totalinė peties sąnario endoprotezavimo operacija), taip pat pečių lanko galvutės arba žasto kaulo pakeitimas (hemiartroplastika) ar nedidelės raktikaulio galo dalies pašalinimas (rezekcinė artroplastika).

Nors peties sąnario artrito gydymo būdų yra ne vienas, pirmiausia reikėtų pasitarti su savo gydytoju ir vadovautis jo sudarytu gydymo planu.

Dalinkis su draugais
Pirkinių krepšelis
Scroll to Top