Nugaros raumenų uždegimas: patarimai, kaip suvaldyti skausmą

Nugaros raumenų uždegimas: patarimai, kaip suvaldyti skausmą

Nugaros raumenų uždegimas sukelia stiprius skausmus, kuriems gydyti skiriami receptiniai vaistai, pvz., nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Tačiau gera žinia yra ta, kad jei laikysitės gydytojo rekomenduoto gydymo, nemalonius pojūčius, atsiradusius dėl nugaros raumenų uždegimo, turėtumėte nesunkiai įveikti.

Kita vertus, nesilaikant numatyto gydymo plano, būklė gali komplikuotis, kūnas praras savo funkcionalumą ir galiausiai kils rimtų sveikatos problemų, įskaitant stuburo deformacijas ir net lūžius. Be to, simptomams paūmėjus, gali būti sunku dirbti ar užsiimti įprasta kasdiene veikla. Todėl būtina laikytis gydytojo nurodymų ir imtis kai kurių veiksmų, kurie padės kontroliuoti uždegiminį nugaros skausmą.

Išlikite fiziškai aktyvūs, kad sumažintumėte nugaros skausmą

Skirtingai nuo mechaninio nugaros skausmo, kuris gali sustiprėti fizinio krūvio metu, uždegiminis nugaros skausmas paprastai sumažėja po tinkamo fizinio aktyvumo. Gydytojas turėtų rekomenduoti apsilankyti pas kineziterapeutą, kuris išmokys atlikti specialius pratimus, skirtus skausmui sumažinti ir nugaros raumenims stiprinti.

Pasireiškus uždegiminiam nugaros skausmui, turėtumėte išlikti aktyvūs, daryti raumenų stiprinimo ir tempimo pratimais, gerinančiais stuburo laikyseną. Tačiau turėtumėte vengti didelio poveikio pratimų, kurie gali būti žalingi jūsų stuburui. Geras tempimo pratimas šiuo atveju yra krūtinės ląstos tempimas sėdint. Norėdami atlikti šį tempimą, atsisėskite ant kėdės žemu atlošu, visa pėda remkitės į grindis, o nugarą prigauskite prie kėdės atlošo. Rankas laikykite už galvos, arba sukryžiuokite ant krūtinės, jei taip patogiau. Iš lėto lenkitės atgal, kad stuburo viršutinė dalis išsilenktų virš kėdės atlošo. Tokioje padėtyje išbūkite 10 sekundžių, tada grįžkite į pradinę padėtį. Tačiau prieš pradėdami bet kokius tempimo ar mankštos pratimus pasitarkite su gydytoju, kad įsitikintumėte, jog turite veiksmingą planą, kuris padės sumažinti nugaros raumenų uždegimo sukeliamus skausmus.

Atlikite gilaus kvėpavimo pratimus plaučių talpai išlaikyti

Gydytojas arba fizioterapeutas gali rekomenduoti vieną iš pratimų, susijusių su kvėpavimu. Atliekant paprastus kvėpavimo pratimus paprastai reikia kelis kartus giliai įkvėpti ir iškvėpti – tai padeda padidinti plaučių talpą ir sumažintumėte sąnarių, jungiančių šonkaulius su stuburu, uždegimą.

Jei nugaros raumenų uždegimas pereina į ankilozuojantį spondilitą, jis gali paveikti šonkaulių sąnarius. Tokiu atveju gali būti apribotas krūtinės ląstos gebėjimas pakilti ir nusileisti kvėpuojant, todėl plaučiams sunkiau tinkamai funkcionuoti, ypač įtemptos veiklos metu.

Išmokite tinkamai kelti sunkius daiktus

Išlaikyti fizinį aktyvumą esant uždegiminiam nugaros skausmui labai rekomenduojama, tačiau jokiu būdu negalima kelti sunkių daiktų. Gydytojas arba kineziterapeutas tikriausiai patars jums vengti judinti didelius ir sunkius daiktus. Prireikus ką nors pakelti, pavyzdžiui, baldus ar sunkų pirkinių maišą, laikykitės kineziterapeuto rekomenduojamų būdų, kaip antai daugiau išnaudokite ne nugaros, bet kojų raumenis.

Pasirinkite tinkamą čiužinį miegui

Miegojimas ant tinkamo čiužinio nugaros raumenų uždegimo neišgydys, bet gali padėti išlaikyti taisyklingą laikyseną poilsio metu. Rekomenduojama miegoti ant tvirto čiužinio, kuris netyri būti nei per kietas, nei per minkštas. Be to, nuo nugaros raumenų uždegimo kenčiantiems žmonėms patariama pabandyti kiekvieną naktį maždaug 30 minučių miegoti ant pilvo – tai padės išlaikyti tinkamą laikyseną. Pakankamas miegas taip pat gali pagerinti savijautą, nes tyrimų duomenys rodo, kad prastas miegas gali būti susijęs ir su lėtiniu apatinės nugaros dalies skausmu.

Pritaikykite savo darbo vietą gerai laikysenai

Jei darbo metu jaučiate uždegiminius nugaros skausmus, ieškokite būdų, kaip pagerinti savo laikyseną darbe. Apsvarstykite galimybę naudoti reguliuojamo aukščio stalą, prie kurio galėtumėte dirbti stovėdami, arba paprašykite darbdavio ergonomiškos kėdės (arba rinkitės ir vieną, ir kitą). Gali būti, kad jums bus naudingiau pasirinkti ne vieną iš šių padėčių, o kaitalioti stovėjimą su sėdėjimu.

Telefono ar kompiuterio ekrano ir klaviatūros išdėstymas taip, kad dirbdami nebūtumėte pasilenkę virš stalo ir nebūtumėte priversti kelti rankų per stalą, norėdami paimti daiktus, taip pat gali padėti sumažinti stuburui tenkančią apkrovą. Kėdė turi turėti gerą atramą apatinei nugaros daliai, o jūs turėtumėte sėdėti tiesioje, vertikalioje padėtyje. Be to, jei darbe daug sėdite prie stalo, stenkitės dažnai atsistoti ir pajudėti, kad išsitiestumėte ir atsipalaiduotumėte. Galiausiai nepamirškite, kad reikėtų vengti ilgai sėdėti, o jei sėdite bent 30 min., stenkitės daryti reguliarias pertraukas. Visa tai turėtų padėti sumažinti nugaros raumenų uždegimo sukeliamą skausmą.

Dalinkis su draugais
Pirkinių krepšelis
Scroll to Top