Kaip masažas gali palengvinti sportavimą

Nugaros masažas Šiauliuose

Sportinis masažas jau seniai naudojamas siekiant padėti sumažinti skausmą ir diskomfortą, atsiradusį dėl traumų ir pernelyg intensyvios fizinės veiklos. Tačiau be fizinio atpalaidavimo, šios rūšies masažas teikia ir fiziologinę bei psichologinę naudą.

Pradžioje sportinis masažas buvo sukurtas siekiant padėti sportininkams atsigauti po sporto metu patirtų traumų. Tuo tarpu šiandien sportinio masažo nauda gali mėgautis tiek profesionalūs atletai, tiek nereguliariai sportuojantys asmenys.

Svarbūs sportinio masažo privalumai

Per paskutines varžybas patyrėte traumą? O gal patyrėte didelį stresą dėl įtempto darbo, mokslų, rungtynių ir treniruočių grafiko? Sportinis masažas gali padėti atsipalaiduoti ir sumažinti tiek fizinę, tiek ir psichologinę įtampą. Šio tipo masažas gali padėti sportininkams išlaikyti savo kūną geriausios būklės, kai jie sunkiai treniruojasi ir sportuoja.

Masažas mažina skausmą ir uždegimą

Daugelis sportuojančių žmonių kenčia nuo lengvo ar lėtinio skausmo. Kai žmogui skauda, tai gali turėti neigiamos įtakos jo rezultatams ir bendrai savijautai. Taip yra todėl, kad skausmas trukdo jo kūno funkcijoms.

Tyrimai parodė, kad masažas skatina mitochondrijų gamybą. Mitochondrijos yra energijos ląstelės, padedančios atkurti raumenis ir slopinti skausmą. Taip mažinamas skausmas, diskomfortas ir uždegimas.

Pagreitina atsigavimą po patirtų traumų

Sportuojant traumos yra neišvengiamos. Tie, kurie sportuoja, supranta, kad teks patirti traumų, tačiau neįsivaizduoja, kokios jos gali būti skausmingos ir koks sunkus atsigavimo po traumų procesas laukia.

Tyrimai parodė, kad sportinis masažas gali sumažinti uždelstą raumenų skausmą. Ši technika padeda greičiau užgyti ir atsigauti raumenų ir sąnarių traumoms.

Skatina kraujo apytaką

Vienas iš daugelio sportinio masažo privalumų yra pagerėjusi kraujo apytaka organizme. Tyrimas parodė, kad masažo terapija gali pagerinti bendrą kraujotaką ir kartu sumažinti raumenų skausmą. Masažas užtikrina geresnę kraujagyslių funkciją po rungtynių ar kitos intensyvios fizinės veiklos.

Didina judrumą ir lankstumą

Sportinio masažo atlikimas likus vienai ar dviem dienoms iki žaidimo ar varžybų skatina judrumą ir lankstumą, nes gerina raumenų audinių ir fascijų kraujotaką. Padidėjus judrumui ir lankstumui, sportininkai gali pagerinti ir savo rezultatus.

Mažina psichologinę įtampą

Sportinis masažas padeda organizmui išskirti neurotransmiterius, vadinamus endorfinais. Endorfinai išsiskiria iš hipofizės ir pagumburio. Jie veikia kaip natūralus organizmo skausmo malšintojas.

Organizme išsiskiriantys endorfinai padeda malšinti skausmą, mažina nerimą, gerina nuotaiką ir bendrą sportuojančio žmogaus savijautą.

Gerina miegą

Sportinis masažas padeda sumažinti įtampą, atpalaiduoja ir leidžia fizinį krūvį patyrusiam žmogui geriau išsimiegoti. Pakankamas ir tinkamas miegas yra nepaprastai svarbus sportuojantiems žmonėms, nes padeda greičiau atsigauti po patirtų traumų ir pasiekti geresnių rezultatų.

Padeda atsipalaiduoti

Sportinis masažas gerina raumenų sistemos funkcionalumą prieš treniruotes ar kitą fizinę veiklą, jų metu ir po jų. Masažo terapija padeda stimuliuoti ir tonizuoti kūną ir protą. Taip užtikrinamas optimalus atsipalaidavimas, kartu sukuriant fizinės, psichinės ir emocinės pilnatvės jausmą.

Masažo nauda sportavimui

Ko tikėtis nusprendus pasirinkti sportinį masažą

Masažo specialistui reikės įvertinti, į ką sutelkti dėmesį masažo seanso metu. Jeigu apie tai nesikalbėjote, jis norės tai aptarti prieš masažą. Būtinai pasakykite, kur jums skauda, ar dėl kokių nors konkrečių judesių skausmas sustiprėja, ką darėte, kai pradėjo skaudėti, kokius vaistus vartojate, kokių dar sveikatos problemų turite ir kokias traumas teko patirti anksčiau.

Rinkdamiesi aprangą masažo seansui nepamirškite, kad masažuotojas turės manipuliuoti probleminiais raumenimis. Tai reiškia, kad jis turės judinti jūsų rankas ir (arba) kojas, kad tinkamai išspręstų problemą. Nors džinsai jums gali būti patogūs, masažuotojas negalės taip gerai pasiekti raumenų ar jų ištempti taip, kaip reikia. Todėl dažnai geriausias pasirinkimas yra laisvai krentanti sportinė apranga.

Masažo metu galite jausti spaudimą ar tam tikrą diskomfortą, bet ne skausmą. Pajutę skausmą, iš karto apie tai pasakykite masažuotojui, kad jis galėtų pakoreguoti taikomus masažo judesius ir jų intensyvumą. Jei skausmas bus labai stiprus, o jūs apie tai nepasakysite, jūsų raumenys įsitemps, ir bus sunkiau pašalinti jus kankinančią problemą.

Tikėtina, kad po masažo seanso dieną ar dvi jausite nedidelį skausmą, todėl būtinai gerkite daug vandens, kad padėtumėte organizmui atsigauti. Be to, kurį laiką atsisakykite įtemptos fizinės veiklos, nes kūnui reikia laiko prisitaikyti prie ką tik įvykusių pokyčių.

Dalinkis su draugais
Pirkinių krepšelis
Scroll to Top